“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Percy Jackson #3: Prokletí Titánů (RC review)

on pátek 20. července 2012
AUTOR: Rick Riordan
ORIGINÁLNÍ NÁZEV: The Titan's Curse (Percy Jackson and The Olympians #3)
ČESKÝ NÁZEV: Prokletí Titánů (Percy Jackson a Olympané #3)
VYDÁNO: září 2010
NAKLADATELSTVÍ: FRAGMENT
TAGY: YA, fantasy, bohové, polobohové, řecká mytologie

ANOTACE:
 "Že mám moc po svém otci, bohu moří Poseidonovi, už víš… Že patřím do Tábora polokrevných, už taky víš… Ale na spoustu otázek neznám odpovědi ani já. Kam se poděla bohyně Artemis?
 Jaké nebezpečné a záhadné příšeře byla na stopě? Mám na sebe vzít děsivé Titánovo prokletí, kterým by se naplnilo proroctví Orákula?
 Jsem Percy Jackson a vydávám se se svými přáteli z Tábora polokrevných na další výpravu do mytologického světa.
 Vezmeme tě s sebou, chceš?"

UKÁZKA
 "Vetři se mezi ně," řekla mi. "Dělej bezdomovce. Poznáš ho. Bude páchnout... jinak."
 "Výborně." Na podrobnosti jsem se radši neptal. "A až ho najdu?"
 "Tak ho popadni," poradila mi. "A drž se ho. Vyzkouší všechno, aby se tě zbavil. V žádném případě ho nepusť. Přinuť ho, ať ti řekne o té nestvůře."
 "Budeme ti krýt záda," slibovala Thalia. Pak se natáhla a sebrala mi něco ze zad košile - chumáč chlupů, který pocházel bůhví odkud. "Tfuj, Vlastně ne... S tvými zády nechci mít nic společného. Ale budeme ti fandit."
 Grover mi ukázal vztyčené palce.
 Zabručel jsem, jak je prima mít takové všemocné přátele.

Za poskytnutí recenzního výtisku bych chtěla ještě jednou moc poděkovat nakladatelství FRAGMENT, kde si můžete knihu objednat TADY.

• • •
(Může obsahovat spoilery na předchozí díly!)

• PERCY ZACHRAŇUJE BOHY... ZASE •

Když Grover před vánočními prázdniny objeví na jedné akademii polokrevné sourozence, Percy, Annabeth a  Thalie se mu vydávají na pomoc. Při boji s nestvůrou, která o malé polobohy také jeví velký zájem, se však Annabeth nedopatřením zřítí z útesu a vypaří se. Jenže Annabeth není jediná, kdo zmizel. Při lovu jedné z tajemných příšer, kterých se teď spolu s Titány a Kronovým blížícím se návratem probouzí čím dál víc, se totiž ztratila i bohyně Artemis. Z Tábora je proto vyslána skupina, zahrnující tentokrát i Artemidiny oddané Lovkyně. Ta má bohyni zachránit a přivést ji zpátky nejpozději do zimního slunovratu, kdy zasedá sněm olympských bohů, protože nepřítomnost Artemis by mohla zamíchat kartami v už tak dost nahnuté situaci. 

• JINÝ ÚHEL POHLEDU •

Jak se zdá, Rick Riordan svým čtenářům nedopřává příliš času na oddech, protože po zcela nečekaném zvratu, kterým uzavřel předešlý díl, je vrhá v třetím pokračování téměř ihned  do dalšího boje s, ano, další mýtickou příšerou. Těch, jak se zdá, má autor plný zásobník, stejně tak jako dalších vychytávek, díky nimž nám představuje důležité osobnosti a skutečnosti řecké mytologie. Čtenáři si tak s třetím dílem rozšiřují své vědomosti zase o pár řeckých bohů, nestvůr a artefaktů a fanoušci těchto bájí se mohou jen nedočkavě třást na to, jak si s tím autor zase poradil. Líbí se mi, že autor pověsti nikdy "nepapouškuje" doslova, naopak se staré příběhy snaží uvést v novém světle a z jiného úhlu pohledu, čímž ve vás zaseje semínka pochybností o tom, co jste doposud znali.

• PŘEKONÁNÍ 1. A 2. DÍLU • 

Nebudu zřejmě daleko od pravdy, když řeknu, že jednou z hlavních tažných sil této série jsou vtipné průpovídky a komentáře hlavních hrdinů, jimiž ani tentokrát nebylo šetřeno. Přestože si autor stále udržuje, řekněme, stejný styl psaní a podobnou osnovu, příběhu to nijak neublížilo a stále nabízí mnoho překvapení. Kniha sice pořád zavání tou lehkou naivitou, dětskou hravostí a dobrodružstvím, i přesto je však znát nepatrný psychický vývin postav, které vlastně stárnou s každým dílem. Také samotná kvalita série se stupňuje s blížícím se epickým finále, kdy cesta k němu je čím dál více plná napětí, nebezpečí a záhadných událostí zamotávající děj i čtenářovu hlavu.  



• TĚŠTE SE NA POKRAČOVÁNÍ •

Shrnu-li to, toto pokračování si nesmíte za žádnou cenu nechat ujít. Percyho třetí dobrodružství opět nepostrádá svou humornou stránku, ani dynamiku, nové příběhy, nové příšery bránící hrdinovi v postupu na cestě za záchranou a ani nové postavy, které si vás buď získají nebo ne - naopak kniha předchází na žebříčku své dřívější protějšky a rozhodně vás nezklame. Jen s větší zvědavostí  budete očekávat, jak vůbec tohle celé skončí.

• • •

MOJE HODNOCENÍ:
5/5
ZDROJE: 1, 23

0 komentářů :

Okomentovat