“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Virus knihofilius: Objevily se příznaky i u VÁS?

on sobota 15. září 2012
KNIHOMOLOVÉ, POHOTOVOST!

Přestože se nejedná o nově objevenou nemoc, počet obětí zákeřné choroby knihofilóza, kterou způsobuje vir nazývaný zatím jako virus knihofilius, čím dál více roste a dle statistik by se mělo číslo zvyšovat i nadále. Doposud není odborníkům příčina úplně známá, teorie se rozcházejí. Největší podpory se však dostává té, která tvrdí, že volně poletující vir není nebezpečný do té doby, dokud neinfikuje člověka se slabostí pro literaturu, a to jakoukoliv. Tehdy se obyčejný zájem vinou viru přetransformuje v nezdravou závislost, jež vede ke knihofilóze, při níž vir napadá celý organismus po stránce psychické i fyzické. Zmíněnou teorii potvrzuje fakt, že ve všech známých případech se prozatím vždy jednalo o sečtělé osoby, trávící velkou část volného času čtením, ať už klasických knih nebo jejich elektronických verzí. Nečtenáři jsou tedy na základě těchto důkazů prozatím mimo nebezpečí. Vy ostatní byste však měli věnovat velkou pozornost tomu, zda se u vás nezačínají projevovat některé tyto příznaky: 

HOREČKA
Jeden z nejobvyklejších symptomů, kterým dává tělo najevo, že něco není v pořádku. Zrudnutí obličeje, návaly a horečnaté stavy následují většinou po náhlém rozrušení nebo nadšení. Dle výpovědí nakažených se to stává při čtení obzvlášť uspokojivých zjištění, pasáží, kdy dojde k rozuzlení zápletky, dosažení vrcholného závěru nebo zkrátka u vývoje příběhu, jenž se ubírá vytouženým směrem. Spouštěčem může být i blížící se datum vydání knihy, její vydání, zprávy o jejím možném pokračování, překladu nebo často také zvonící pošťák s balíčkem, popř. lístek od pošty ve schránce.

HYPERVENTILACE
Tento příznak se téměř vždy objevuje společně s výše zmíněnou horečkou a projevuje se při velmi napínavých scénách v knize zrychleným dechem nebo lapáním po dechu, někdy dochází i k jeho úplnému zadržení. Některé případy uvádějí také doširoka otevřené oči a rozšířené zornice, extrémem je okusování nehtů či okolní kůžičky.
OCHABNUTÍ SVALSTVA
Infikovaný člověk tehdy setrvává s knihou v jedné poloze až několik hodin téměř bez hnutí - může to být v sedu, lehu, strnulém postoji, nevylučuje se však žádná jiná krkolomná poloha, při níž nakažený nevyvíjí jakýkoliv pohyb, nekomunikuje, nereaguje na své okolí a je plně pohlcen příběhem knihy. Může vést i k odmítání jídla, pití, spánku atd.
ÚZKOSTLIVOST
V tomto případě se nakažený až příliš citově váže na knihu a projevuje přehnanou náklonnost nebo starost. Nejčastějšími příklady takového úzkostlivé zacházení jsou neustálé doteky, opatrné přerovnávání v policích, popř. celé knihovny, a následně hledání perfektního místa, očichávání stránek a někdy i mluvení na tyto neživé předměty. Nakažení, u nichž se objevuje tento příznak, velmi často trpí pocitem, že doma nemají dostatek knih a zásobují se proto dalšími a dalšími, přestože některé, které vlastní, ještě ani nepřečetli.
SAMOMLUVA
Na první pohled jen ve společnosti nevhodný zlozvyk, v případě knihofilózy známka pučícího viru. Samomluva podle všeho je věrnou společnicí hysterie a funguje i jako její předzvěst. Na rozdíl od hysterie tu však nehraje kompozice knihy příliš velkou roli, protože k samotné samomluvě může pacient propadat po celé dění příběhu, kdy se svraštěným obočím vyjadřuje mumláním či nahlas své pocity a myšlenky nebo jinak komentuje děj.
HYSTERIE
Obzvlášť děsící příznak vypovídající o možné přítomnosti viru. Takovýto pacient je mnohdy ostatními považován za obyčejného blázna, který se neumí ovládat, příčinou může být však vážná nemoc, jako je tato. Dochází k hlasitým projevům, na první pohled neutěšitelným výbuchům smíchu, smutku nebo vzteku, které se často střídají v na sobě nezávislých intervalech, kdy skutečně záleží na tom, jak je kniha prokládána nepříjemnými nebo naopak příjemnými momenty. Jedinec by neměl být v tomto případě velkým nebezpečím pro své okolí, avšak přesto se doporučuje odstup a poskytnutí potřebného prostoru.
SCHIZOFRENIE
Závažného a alarmujícího stupně dosahuje knihofilóza tehdy, když se u nemocného začínají projevovat známky schizofrenie. V té chvíli pacient pomalu přestává rozeznávat hranici mezi realitou a svým imaginárním světem, do něhož se rád svým denním sněním a fantazírováním rád uzavírá před skutečností, což je obvykle následováno nezvyklou dezorientací. Infikovaný často mluví v různých hádankách a šifrách, které pochopí pouze do příběhu určité knihy zasvěcený člověk, odkazuje na neexistující postavy a místa a nevyhýbá se ani přirovnání některých skutečných událostí k těm, které se udály pouze v jeho přečtených knihách.

Máte-li podezření na nakažení tímto virem, okamžitě vyhledejte pomoc, než u vás propukne knihofilóza ve své plné síle. Odborníci s lítostí přiznávají, že doposud neexistuje žádný zaručený lék, který by dokázal bojovat proti již propuklé nemoci - prozatím se provádějí výzkumy, při nichž je nakažený jedinec izolován od knih všeho druhu nebo obzvlášť dnes je rozšířená metoda, o kterou se starají ústavy Š. K. O. L. A. a P. R. Á. C. E., kdy je zkoumaný subjekt zaneprázdněn natolik, že na knihy mu nezbývá moc času. Avšak oba tyto pokusy podle výsledků pouze podtrhují tuto závislost a naopak zvyšují vážnost choroby.

Předtím, než si vynadám, že jsem si včera nedošla pro balík na poštu (jejichž pošťák by mi s tou netrpělivostí, díky níž nemůže počkat pět vteřin a namísto toho radši nechá lístek a uteče, mohl u Háda políbit toulec) a uklidím si dopředu knihovničku, musím vám položit jednu otázku:

OBJEVILY SE PŘÍZNAKY I U VÁS?

ZDROJE: 1, 2

10 komentářů :

Freckles řekl(a)...

Jsem vinna :D
"velmi často trpí pocitem, že doma nemají dostatek knih a zásobují se proto dalšími a dalšími, přestože některé, které vlastní, ještě ani nepřečetli."
Včera mi přišly hned tři najednou :D

U mě už nemoc postoupila do neléčitelné fáze, protože ani Š.K.O.L.A. mě nedokáže zaneprázdnit natolik, abych si přestala číst. Navíc, pokud získám nějakou obzvlášť vytouženou knihu, objevuje se u mě příznak "poskakuje na místě nadšením, až sousedům o patro níž padá na hlavu prach" :D

annejude řekl(a)...

Vítej v klubu:D
Tři? To se máš (symptom 'chorobné závisti':D)

Ano, jak říkám, tyto ústavy dělají přesný opak. Ze samotné choroby se doposud skutečně málokdo dostal:)
Jéje, tento příznak jsem nedopatřením nějak, protože bydlím v přízemí, vypustila :DD

Ohana řekl(a)...

Páni, perfektní článek :) zasmála jsem se a bohužel se v tom úplně poznávám..říkáš, že není lék? to asi proto, že tohle nikdo léčit nechce.. :)

Vendula řekl(a)...

PERFEKTNÍ článek! :)
Nemám slov :D Příznaky jsem začala pociťovat, je to velmi dlouho, i kdyby se objevila nějaká léčba, už by mi stejně nebylo pomoci ! :D

moira řekl(a)...

*smích*
Sakra, asi to na mě přesně pasuje. :D Dokonce i ta samomluva, ale ta se u mě nedostavila v plné síle. A jak poznamenala F., i ten příznak "poskakuje na místě nadšením, až sousedům o patro níž padá na hlavu prach" se u mě najde, když se nějaká ta skvělá kniha objeví nebo nějakou zvláštní náhodou knihu vyhraju. :D
Za článke obrovský LAJK. ;D

Myanmar řekl(a)...

Objevily se všechny příznaky, teda vyjma samomluvy :D Jen jednou jsem měla samomluvící záchvat, ale nedopadlo to dobře. Při jízdě autobusem jsem poradila hlavnímu hrdinovi románu geniální řešení zdánlivě bezvýchodné situace - "No tak ho prostě zabij!". Bohužel, vedlesedící mudlovka diskutující o nevychovanosti svého syna tuhle větu vztáhla na sebe, obdarovala mne vražedným pohledem a zbytek cesty i s manželem nasupeně mlčela :D

Kristen řekl(a)...

Ach, úžasný článek! :D A musím říct, že se v něm úplně vidím - projevují se u mě všechny příznaky. :D Dokonce i tou samomluvou vážně trpím, jak nad tím tak přemýšlím. :D

annejude řekl(a)...

Všem děkuju, jsem ráda, že článek zaujal:))

Ohana:
My sice ne, ale divila by ses, kolik lidí by bylo radši, kdybychom četli méně:D

Dý:
Právě dlouhodobá nemoc se nejhůře léčí, v tomto případě to s námi půjde už jenom z kopce:D

Moira:
Neboj, ta samomluva ještě přijde;)Tak koukám, že se často objevuje příznak "poskakuje na místě nadšením, až sousedům o patro níž padá na hlavu prach", u mě by to bylo spíš "svým hlasitým nadšením děsí všechny okolo":D

Myanmar:
Jak už jsem ujišťovala Moiru výše, samomluva na sebe nikdy nenechá dlouho čekat, takže takových to 'zážitků' si ještě užiješ:D Ale aspoň si tenkrát ušetřila ostatní spolucestující nekonečných řečí o nevychovanosti něčího synátora;)

Kristen:
První krok, kdy si člověk přizná, že je skutečně nemocný, je důležitý pro cestu k nápravě - bohužel tady je šance na zázraky mizivá:)

E_V_E řekl(a)...

a sakra, som chorá 8DDD

Storycollector řekl(a)...

Já jsem dokonce smrtelně nemocná. Umírám zvědavostí na jakou prima knížku to zase narazím.
Plus se u mě nemoc snoubí s poruchou osobnosti grafomanií, takže jak vidíte, jsem zralá na léčebnu.

Okomentovat